Sök

Språk

Vätternfiske med proffs

Vätternfiske med proffs

????????När storfiskaren talar om hur stora fiskar han får, då räcker armarna inte till… ????????

Nu fattar jag verkligen vad den sången betyder.
Hade en av mina topp tio roligaste dagar igår. Alltså jag är fortfarande helt lyrisk och kan knappt bärga mig till nästa gång.

Visst jag har alltid tyckt att det är kul att fiska. Som liten och vår familj hade husvagn tog jag alltid metspöt, det första jag gjorde, och metade och metade tills jag många timmar senare stolt kunde visa upp ett par decimeter abborre eller mört.
Ett par gånger har jag varit med om fiske av lite större mått men inget i klass med denna gång.

Att åka ut med proffs på en fiskebåt har legat på önskelistan i många år, men har liksom inte blivit av då jag inte hittat någon likasinnad kompis. Men ibland finns de närmre än man tror. Min barndomskompis Anette gillar ju också att fiska. Då var steget inte långt från önskan till att göra. Vi bokade en fiskedag med Larssons Sportfiske och den dagen var igår.

Med spänd förväntan äntrade vi båten och Kapten Kristofer hälsade damerna ???? (då visste han inte vilka ”damer” han hade att göra med ????) välkomna ombord.

Men full fart drog vi ut på Vättern och mot firrarna.

Idag var det trollingfiske som stod på schemat och då med ingen mindre än KKO vinnaren (normala fall SM, men inte detta covid år) i Trollingfiske. Som alltid, bara det bästa är gott nog ✌️

Info om trollingfiske:
Med trollingfiske menas att man drar ett eller flera drag efter en båt. Det finns en mängd fiffiga hjälpmedel som gör det både enklare och roligare, som t.e.x ekolod, plotter, djupriggar och paravaner av olika slag. Trollingfiske är en metod som dock kräver att man har tillgång till en båt. Man kan föra fram båten med elmotor eller bränslemotor. Det finns många olika dimensioner inom trollingen. De flesta nöjer sig med att ha tillgång till en mindre båt och släpa runt ett eller några fåtal drag efter båten.

Det var lite pyssel att rigga upp allt men för Kristofer som är proffs gick det ju snabbt. Vi fick såklart hjälpa till och med hans lugna, pedagogiska guidning gick det som en dans.

Det var mycket med olika djup, olika tyngder, ekolod, paravaner, djupriggar och allt vad det var, ha ha minns en bråkdel, men vad gör det. Bara kul att få testa och lyssna till en som behärskar området.

Nu var det dags att börja själva FISKET.
Vi skulle ha koll på alla spön som var i vattnet och komma överens om vem som skulle dra upp första firren. Vi beslutade att Anette tog högra sidan och jag den vänstra.

I väntan på napp serverades vi kaffe ☕️ och en god smörgås. Smakade gott!
Men plötsligt störs friden av att Kristofer skriker FISK ????. Vi hade visst noll koll på spöna ???? Kaffe och mackor for åt sidan och plötsligt var vi som två adrenalinstinna galningar. Det var napp på Anettes sida.
Fokus, höj spöt – veva in – höj spöt – lugnt och fint – släpp tillbaka – trötta ut fisken – den här är stor. Kristofer är en fena (fyndigt va????) på att lotsa oss.

Plötsligt igen FISK ???? och igen FISK ????
Nu hade vi att göra, napp på tre spön samtidigt.
Men ett i taget, första blev en ståtlig lax som höll måttet 60 cm. Det finns ordning och reda på sjön, det är bra!

Här är han premiärlaxen, var visst lite fusk att jag tog foto på den bara för att jag inte drog upp den, men va sjutton de två andra nappen var två rödingar som tyvärr var för små så de fick åka tillbaka till naturen och kretsloppet. ????De var ju i våra ögon jättestora. Men dagen är inte slut ännu och reglerna tycker vi är viktiga att följa för de finns av en anledning och det gör gott för kretsloppet, hållbarheten, beståndet och helheten.

Vi hade en fantastisk tur med vädret, strålande sol och varmt. Dock blåste det en del när vi kom ut på Vättern så det kändes i ”måillen” på oss. Så för att dämpa det beslutade vi att ta lunchen i land.
God sallad och EGEN öl. Smakade förträffligt och stabiliserade magen. Så sen var vi fit for fight igen.

Ut på böljan den blå och rigga upp allt igen.

Alltså det här är så kul så vi båda kände måtte denna dagen aldrig ta slut. Vi har redan bokat in oss för en dag till och då med abborrfiske.

Fler fiskar blev det. Jag tog den största, en gädda och Anette fick två laxar till och jag en röding.

Vilken fångst, mycket stolta och nöjda över vår bedrift.

Tillbaka in till land, sen återstod kräftfisket som vi också bokat när vi ändå var igång. Kristofer hade lagt ut 12 burar som skulle vittjas och fångsten var vår.

Men först fiskrensning och tack och lov fick vi hjälp av Kristofer med att få allt fint filéat. Inser att det hade gått käpprätt åt pipsvängen om vi skulle gjort det hemma och själva. Det var stora och slemmiga fiskar och iallafall jag är inte ägare av en fiskfilékniv.

Kolla vilken fångst ????

Ut igen för att vittja kräftburarna.
Nu var det ju så att det skulle komma ett par efter oss som bara beställt kräftfiske men de kom inte så där fanns helt plötsligt en möjlighet för oss att boka 12 burar till, annars skulle den fångsten tillbaka till sjön.

Gissa om vi sa ja????

Intet ont anande hur mycket burarna innehöll. Vi tänkte får vi ett par kilo var är vi nöjda.

Oj, oj, oj vi fick kräftor ???? som vi sent ska glömma.

Vi fick dra upp 12 burar var. Alltså det var som att vinna på lotteri varje gång vi drog upp en bur. Vi bara jublade och gav hi five ✋

Vilken dag, vilken adrenalinkick, vilken eufori alltså en topptiodag.

Kan verkligen å det varmaste rekommendera att boka en tur, om det finns någon tid ledig, kanhända har Anette och jag bokat upp dem alla.

Nu återstod bara resten att koka kräftorna ????

Ps. Vi kallades inte damer något mer denna dagen utan uttrycket var – Vilka brudar, ni är ju grymma! Den benämningen känner vi oss mer bekväma med ????

Mer av vad Sverige har att erbjuda

HotellRestaurangSpa

Hotel Jacyz i Göteborg

Göteborg är en stad känd för sin kustskönhet och pulserande atmosfär. Mitt i hjärtat av denna... Läs mer ›
IMG_9168-scaled
CaféInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål

Upplev skärgårdsidyllen Öckerö i Göteborgs Skärgård

Öckerö denna pärla bland de svenska öarna bjuder på en unik skärgårdskänsla. Vi besökte Öckerö i... Läs mer ›
IMG_4480
HotellShoppingUtflyktsmål

Shoppingparadiset Gekås Ullared

Sverige är känt för sina pittoreska städer och natursköna platser, men för shoppingentusiaster är Gekås Ullared... Läs mer ›
IMG_3969
Hotell

Magi på Grand Curiosa Hotel

Vi blev alldeles paffa när vi kom in genom hotellets dörrar och möttes av den sagolika... Läs mer ›
IMG_3952
JulUtflyktsmål

Upplev Magin av Jul på Liseberg

Julen är en tid fylld av glädje, ljus och gemenskap, och det finns få platser som... Läs mer ›
IMG_3944
CaféInredning

Lilla Nääs Konfektyr och Inredning i Floda

I Floda mellan Göteborg och Alingsås hittar du ett helt hus fullt av konfektyr och inredning. Såhär... Läs mer ›
IMG_3793-2
BlommorCaféJulShoppingUtflyktsmål

Åsby Hem & Trädgård

Vi börjar närma oss julen och med ett besök på Åsby hem & trädgård hamnar du... Läs mer ›
Skarmavbild-2023-11-13-kl.-11.34.01
Utflyktsmål

Harryssons majs

25 km Öster om Örebro hittar ni till Harryssons majs i Odensbacken. Här finns det mysigt... Läs mer ›
IMG_8403