Sök

Språk

Sverigeturisten upptäcker Östra Gotland

Sverigeturisten upptäcker Östra Gotland

När vi kört av fåröfärjan så började vi vår resa söder ut på ön och vårt första spontanstopp blev BK Form Keramik på Gamlegårds i Lärbro-Rute. Det är så kul att bara svänga in vid en skylt för på de allra flesta ställena blir du positivt överraskad, antingen av en fantastisk plats, en prunkande trädgård, vackra saker eller trevliga möten. BK Form var ett sådant stopp som gjorde oss väldigt positivt överraskade.

Jag har ju en förkärlek för att vilja stanna vid alla keramikskyltar så Leonettes Konst & Keramik blev det ännu ett. Denna keramik stack ut, så många vackra föremål.

I Slite blev det stopp vid skulpturfabriken. Så mycket vackra och coola skulpturer.

Strumpfabriken” låter ju som en kul skylt, här svängde vi in. Allt i butiken gjordes i egen produktion, de hade ytterligare två butiker på Gotland. Ett par sköna ullstrumpor fick följa med hem.

Efter ungefär en timmes bilåkande blev vi hungriga. Vi hade fått tips om att vi inte fick missa Katthammarsviks Rökeri när vi besökte den östra delen av Gotland, så det var vi självklart tvungna att prova. Här åt Catrin en smarrig fisksoppa, Josefine en god bakad potatis med Skagenröra och Erika åt vegetariska korvar gjorda på gulbeta, quinoa och linser, som även de smakade superbra. Här bjöds vi inte bara på god mat utan också en vacker utsikt ut mot vattnet. 

Dagens slutstation var Ljugarn och campingen där. Här fanns inga husbilsplatser lediga så vi hade bokat en stuga. Den låg jättemysig i en skogsdunge och vi hade en altan med kvällssol. Skönt var också att det var lä, för dagarna har varit och är rejält blåsiga. 

Efter en natt i vår mysiga lilla stuga på campingen i Ljugarn var det dags att köra vidare på vår Gotlands-turne. Men vi kom inte långt innan vi fick syn på ett riktigt coolt och annorlunda ställe som heter Bruna Dörren. Vi var bara tvungna att gå in för att se var det var för något ställe. Hela stället andades surf, lugnt sommarhäng och inredningen hade hippie-stil – otroligt läckert! Vi tog en kik på menyn och bestämde oss för att vi allt, även om vi nyligen åt frukost, var lite hungriga och sugna på en raggmunk. Raggmunk blev det och vi slog oss ner på deras baksida/uteservering för att skriva blogginlägg i väntan på vår beställning. Eftersom Erika är vegetarian blev det en vegetarisk raggmunk med rödbetor och fetaost, helt perfekt smakade den. En blandning av sött och salt. 

Stranden ligger alldeles utanför Bruna Dörren, men just denna dag var vädret inte särskilt inbjudande till bad då vinden blåste kallt, vi hörde även av en av ägarna att han tagit ett morgondopp, och att det endast var 11 grader i vattnet. Burr!! Vi valde att sitta kvar ännu lite till vid vårt bord på Bruna Dörren och beställde varsin varm kaffe, medan restaurangen fylldes upp med fler och fler gäster. 

Bruna Dörren är en så kallad ‘Potatisälskande restaurang’ och har många spännande alternativ på menyn gjort på potatis. Restaurangen drivs av sju stycken ägare som kommer ifrån alla möjliga olika branscher. Läs om deras historia här på bilden. 

Bara några meter från Bruna dörren låg butiken Verkstan som har mycket fin inredning, kläder, mat och allt möjligt kul, ja, här fanns det massor av villhöver-saker. Om man, precis som oss, älskar shopping och att kolla i butiker så rekommenderar vi starkt ett besök här. Verkstan finns på flera platser på Gotland, och har även en butik i Höganäs. Här spenderade vi en lång tid, då det fanns mycket kul att titta och inspireras av. Vi fick med oss lite gott Gotlands-Te. 

Va’ sjutton, vi hann inte mer än ytterligare några meter innan vi var tvungna att stanna och hoppa ur bilen igen. Här hittade vi en hamn med en mysig butik, restaurang/rökeri & Våffelmagasinet. Mätta som vi var tänkte vi att vi bara stannar till och kollar in stället. Självklart kunde vi väl på plats inte motstå att provsmaka en våffla, dofterna från de nygräddade våfflorna fyllde hela uteserveringen och när vi såg de andra gästerna sitta och njuta så fanns det inte mycket mer att göra än att själva beställa in en smarrig våffla. Det var inte ett lätt val att välja från menyn, alla lät lika goda, men tillslut fick det bli en klassisk Gotländsk våffla med både Salmbärssylt och saffransglass och den smakade precis som den luktade, helt otrolig. Här satt vi och njöt, av både solen och smakerna, på deras trevliga uteservering som låg intill vattnet. Ännu en mysig och fantastisk plats på Gotland som vi varmt kan rekommendera.

Nu så kom vi iallafall en liten bit innan yttligare en “Keramik” skylt lockade in oss på småvägar ut på landsbygden. Här träffade vi Lena och fick veta att de är 6 st keramiker med olika uttryck och stil som gått samman och gjort en Keramikrunda. Vi fick med oss broschyren…VI ÄLSKAR BROSCHYRER…och åkte vidare för att besöka ytterligare två.

Här kan man åka runt till de olika keramikerna och inspireras av den vackra konst de skapat. Det finns så mycket fin keramik på Gotland, så blir du sugen på ny keramik hemma så är Gotland rätt plats att shoppa på! 

Vi tackade sedan Gotlands Östra sida för allt och reste vidare mot Södra Gotland.

Mer av vad Sverige har att erbjuda

BlommorBoendeButikCaféHotellInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål
Västergötland

Nääs Fabriker

Nääs Fabriker i Lerums kommun, Västergötland, erbjuder sommaraktiviteter för alla åldrar, inklusive mat och glass i... Läs mer ›
IMG_0440
ButikKonstRestaurangUtflyktsmål
Dalarna

Tolvsbo värdshus

Tolvsbo värdshus är en pärla med en mångfald av upplevelser, från restaurang till konferenslokaler, hotell och... Läs mer ›
IMG_0557
BlommorCaféKeramikRestaurangUtflyktsmål
Dalarna

Midsommar i Tällberg

Tällberg är en liten by belägen i Dalarna, Sverige, känd för sin pittoreska miljö med traditionella... Läs mer ›
IMG_3489
MuseumUtflyktsmål
Dalarna

I Zorns fotspår

Gopsmor är en historisk plats där Anders Zorn skapade några av sina mest kända verk, inbäddad... Läs mer ›
IMG_5158
BoendeCaféGårdsbutikUtflyktsmål
Hälsingland

Stora Hälsingegårdars väg

Hälsingegårdarna ett UNESCOs världsarv. Vi åkte turistvägen - Stora Hälsingegårdars väg. Vilken vacker resa mellan Alfta... Läs mer ›
Screenshot-2024-06-06-at-10.09.32 AM
HotellRestaurangSpa
BohuslänVästergötland

Hotel Jacyz i Göteborg

Göteborg är en stad känd för sin kustskönhet och pulserande atmosfär. Mitt i hjärtat av denna... Läs mer ›
IMG_9168-scaled
CaféInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål
Bohuslän

Upplev skärgårdsidyllen Öckerö i Göteborgs Skärgård

Öckerö denna pärla bland de svenska öarna bjuder på en unik skärgårdskänsla. Vi besökte Öckerö i... Läs mer ›
IMG_4480
HotellShoppingUtflyktsmål
Halland

Shoppingparadiset Gekås Ullared

Sverige är känt för sina pittoreska städer och natursköna platser, men för shoppingentusiaster är Gekås Ullared... Läs mer ›
IMG_3969