Sök

Språk

Sverigeturisten upptäcker Gotland – Fårö

Sverigeturisten upptäcker Gotland – Fårö

Kutens Bensin & Crêperi Tati

Ett besök på Kutens Bensin är som en resa i tiden till 50-talets häftiga miljöer. Det som en gång var en mack på Fårö, har förvandlats till ett välkänt och populärt crêperie som serverar galetter och crêpes, gräddade av äkta crêpiers från Bretagne. Så fort du svänger in på området möts du av imponerande bilvrak, neonskyltar, rostiga oljefat och gamla kylskåp, vilket ger en häftig känsla av Rock’n Roll. 

Väl inne på crêperiet omges du av trevlig personal och en doft av nygräddat. Menyvalet var inte det lättaste då det fanns en hel del olika galetter och crêpes att välja bland, men det landade tillslut i tre matiga crêpes. En vegansk, en ’Hopper’ fylld med schoritzokorv, soranoskinka och potatis samt en ’Marilyn’ fylld med gravad lax. Vi var alla överväldigade av den rika smaken och krispigheten, de var något alldeles extra. 

Sylvis döttrar – Hembageri

Ett café som ofta blir omnämnt som tips på Fårö är Sylvis döttrar och även vi vill rekommendera stället. Här tar vi dig med på en smakupplevelse och berättar varför Sylvis döttrar är väl värt ett besök.

En långfika på det numera klassiska Fåröcafét med doft av hembakt och smör är för många en obligatorisk sommaraktivitet.

De har två verandor med sköna stolar, den ena mot vägen där du kan sitta och kolla in alla besökarna som kommer eller på verandan på husets sida där gärna barnfamiljerna sätter sig då de har en lekplats för barnen där.

Oavsett vilket du väljer kommer du att charmas av Sylvis set med sju små kakor i miniformat, en perfekt munsbit för dig som vill smaka på många olika sorter. Vi valde en av dessa och en desto större kardemummabulle. Allt smakade mums.

Vi blev även rekommenderade deras Gotlandslimpa som tydligen ska vara helt fantastisk. Den ser vi fram emot till frukost i morgon.

Pastamakarna

Pastamakarna erbjuder en omfamnande och härlig känsla av att komma hem. Den färska hemmalagade pastan, den gröna soliga uteplatsen på gården och den unika keramiken skapad av Cia Östberg, ger gästerna ett njutbart och rofyllt besök och inte minst en matupplevelse i riktig Fårö-anda.  

Restaurangen öppnades under sommaren 2020, efter att pandemin snurrat igång tankarna hos ägarna om att skapa något nytt. Resultatet kan låta enkelt ’Färsk pasta som serveras nykokt med olika såser’, men bakom varje rätt ligger ett otroligt fint arbete för att varje pastarätt ska kunna kallas hållbar, närproducerad och näringsrik. Tanken är att maten ska passa till både snabba vardagsmiddagar och fester för flera.

All den färska pasta som serveras på Pastamakarna är gjord i en Italiensk pastamaskin i köket på gården. Serveras gör pastarätterna i unika tallrikar skapta av Cia Östberg, som även har sin keramik till försäljning i det gamla stallet på gården.

Vi alla beställde in varsin pastarätt, en ’Dagens pastarätt’ gjord på en len tomatsås med burrata och rostad kapris, en krämig och gräddig ’Svamppasta’ som var glutenfri och även en ’Lammfärs pasta’. Vi alla var otroligt nöjda över våra rätter! 

Pastamakarna är ett besök vi verkligen vill rekommendera er att besöka. Känslan på gården, den fina keramiken och den välkomnande personalen ger vi 10/10 pastaskruvar! 

Fårös Raukar

De mäktiga raukarna omger Gotland med sin pampiga höjd och form. Få naturfenomen är så förknippade med ett landskap som just dessa stenskulpturer som under lång tid slipats och skapats av vinden och de skvalpande vågorna. 

Det finns många raukfält på Gotland som är flera hundra meter på både längden och bredden. Det största fältet, med flera hundra raukar i både vatten och på land, finns vid Digerhuvud utefter en 3,5 kilometer lång sträcka längs Fårös nordvästra strand. Digerhuvud är ett av de raukområden vi besökte och förundrades av under vår Fårö-visit. 

Vi besökte även Langhammars raukområde som även det var en underbar upplevelse med häpnadsväckande vyer skapta av naturen självt. 

Det finns ett fiskeläge i så gott som varje socken på ön. Totalt handlar det om nästan 200 fiskelägen med uppemot 1700 fiskebodar. Tillsammans räknas dessa som en viktig del av öns kulturarv, och samtliga är öppna att besöka och ta del av.

Vi besökte ett vackert beläget fiskeläge vid Digerhuvud.

Lauters Cafe 

På Fårös västra sida hittar ni Lauters Gårdskrog & Café, en mysig plats som erbjuder sina gäster god fika och lätt lunch i en mysig iordninggjord lada med vitmålade väggar och träbjälkar i taket. Vi beställde in en rabarber- och nöt paj samt en snickerskaka med lite värmande kaffe i blåsvädret. Riktigt bra bakverk tyckte vi alla, och en mysig miljö att sitta och fika i med de svajande gröna träden utanför fönstren. Efteråt tog vi oss en liten rundtur i byggnaden bredvid där de från en gammal ruin byggt upp en mysig plats med sittplatser och en scen. 

Ett mysigt stopp på vägen under en Fårö-tripp som vi varmt rekommenderar!

Fårö Krukmakeri

Fårö Krukmakeri hittar ni en mysig gårdsbutik med egenproducerade bruksgodskeramik och fina inredningsprodukter för trädgården och det dukade bordet.

Här kan man också prova på att dreja i deras verkstad eller måla på keramik i deras studio. Vi valde att prova på drejning, en perfekt aktivitet när det regnade utomhus. Tips: Boka tid för att dreja och måla på keramik innan då det fort blir fullbokat. Boka gör ni på Fårö Krukmakeris hemsida som ni hittar här.

På gården finns även ett litet mysigt Café där man kan slå sig ner för en kopp kaffé, en god kaka eller en skopa Guteglass.

Här kan du läsa hela vårt inlägg om vårt besök på Fårö Krukmakeri 

Restaurang Carlssons

Inte långt ifrån Sudersand Resort, camping vi bodde på under våra två nätter på Fårö, ligger Restaurang Carlssons i en inbjudande och hemtrevlig miljö med härlig uteplats och veranda. Restaurangen drivs av en mor och dotter, Anneli och Julia, som tillsammans med barnbarnen serverar deras gäster i matchande rosa sommarklänningar. Ett otroligt trevligt bemötande fick vi av dem alla.

Vi slog oss ner på verandan och beställde in två stycken löjromspizzor och en hawaiipizza som var himmelska, speciellt löjromspizzorna. Vi avnöt våra pizzor tillsammans med goda viner och trevliga samtal.

Vinden höll i sig och lyckligtvis fick vi möjlighet att flytta in till ett mysigt bord inne på restaurangen där musik spelades och glada röster från umgängen omgav oss. Inredningen bidrog till en mysig stämning som påminner en om ett sommarhus med dess rödvitrutiga dukarna på borden, droppande stearinljus i de vitmålade fönstergavlarna och dova ljus från lamporna.

En minnesvärd middag som vi tycker är väl värt ett besök om ni befinner er på Fårö!

Bergmancenter

Ingmar Bergman Fårö Bergmancentret, även känt som Bergmancentret, är ett kulturcenter som ligger på Fårö. Det grundades för att hedra och bevara arvet efter den berömde svenska filmregissören Ingmar Bergman. Centret fungerar som ett museum, arkiv och plats för olika kulturevenemang, inklusive filmvisningar och utställningar. Det ger besökare möjlighet att utforska Bergmans liv, verk och de konstnärliga influenser som formade hans filmer.

Besök även kyrkan mitt emot där finns Ingmar och Ingrid Bergmans gravplats.

Gotlands nordligaste punkt

Fårö fyr är Gotlands nordligaste punkt. Här vandrade vi utmed stranden och blåsigt som det var njöt surfarna av vågorna. Vacker natur och vi hittade även till en fin orörd strand, Norsta Aurar, men tyvärr inbjöd det inte till bad denna blåsiga och något kalla dag.

Tack Fårö för en otrolig vistelse fylld med god mat, härliga naturupplevelser och trevliga möten, vi ser fram emot att komma tillbaka!

Ett besök på Fårö får man bara inte missa när man är på Gotland.

Mer av vad Sverige har att erbjuda

BlommorBoendeButikCaféHotellInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål
Västergötland

Nääs Fabriker

Nääs Fabriker i Lerums kommun, Västergötland, erbjuder sommaraktiviteter för alla åldrar, inklusive mat och glass i... Läs mer ›
IMG_0440
ButikKonstRestaurangUtflyktsmål
Dalarna

Tolvsbo värdshus

Tolvsbo värdshus är en pärla med en mångfald av upplevelser, från restaurang till konferenslokaler, hotell och... Läs mer ›
IMG_0557
BlommorCaféKeramikRestaurangUtflyktsmål
Dalarna

Midsommar i Tällberg

Tällberg är en liten by belägen i Dalarna, Sverige, känd för sin pittoreska miljö med traditionella... Läs mer ›
IMG_3489
MuseumUtflyktsmål
Dalarna

I Zorns fotspår

Gopsmor är en historisk plats där Anders Zorn skapade några av sina mest kända verk, inbäddad... Läs mer ›
IMG_5158
BoendeCaféGårdsbutikUtflyktsmål
Hälsingland

Stora Hälsingegårdars väg

Hälsingegårdarna ett UNESCOs världsarv. Vi åkte turistvägen - Stora Hälsingegårdars väg. Vilken vacker resa mellan Alfta... Läs mer ›
Screenshot-2024-06-06-at-10.09.32 AM
HotellRestaurangSpa
BohuslänVästergötland

Hotel Jacyz i Göteborg

Göteborg är en stad känd för sin kustskönhet och pulserande atmosfär. Mitt i hjärtat av denna... Läs mer ›
IMG_9168-scaled
CaféInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål
Bohuslän

Upplev skärgårdsidyllen Öckerö i Göteborgs Skärgård

Öckerö denna pärla bland de svenska öarna bjuder på en unik skärgårdskänsla. Vi besökte Öckerö i... Läs mer ›
IMG_4480
HotellShoppingUtflyktsmål
Halland

Shoppingparadiset Gekås Ullared

Sverige är känt för sina pittoreska städer och natursköna platser, men för shoppingentusiaster är Gekås Ullared... Läs mer ›
IMG_3969