Sök

Språk

Midsommar i Tällberg

Midsommar i Tällberg

Tällberg är en liten by belägen i Dalarna, känd för sin pittoreska miljö med traditionella röda trähus och utsikt över sjön Siljan. Byn har en stark koppling till svensk kultur och tradition, vilket gör den till en populär destination för både utländska och svenska turister.

Vi hade bokat rum på hotell Dalecarlia som ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över Siljan.

Midsommaraftonen började med en god hotellfrukost, efter den tog vi en promenad ner mot Siljan och plockade blommor till våra kransar.

Lite kuriosa om symboliken i midsommarkransen i håret.

Att bära blomsterkrans i håret på midsommar är en gammal svensk tradition som har flera symboliska betydelser och historiska rötter.

  • Fruktbarhet och växtlighet / Midsommar är en tid då naturen står i full blom, och blomsterkransen symboliserar fruktbarhet, liv och tillväxt. Blommorna och löven i kransen representerar naturens rikedom och kraft.
  • Skydd mot onda andar / I folktron ansågs midsommarnatten vara magisk och fylld med övernaturliga krafter. Blomsterkransen troddes kunna skydda bäraren mot onda andar och bringa tur.
  • Förbindelse med naturen / Midsommarfirandet är djupt rotat i naturens cykler och årstidernas växlingar. Genom att bära blommor i håret visar man sin uppskattning och tacksamhet för naturen och dess gåvor.
  • Estetik och festlighet / Blomsterkransen är också vacker och färgglad dekoration som bidrar till feststämningen. Den gör firandet mer levande och visuellt tilltalande, vilket förstärker känslan av gemenskap och glädje.

Traditionen att binda och bära blomsterkransar lever starkt kvar och är en av de mest igenkännliga och uppskattade delarna av midsommarfirandet i Sverige.

Majstångsresning / Midsommarstångsresning i centrala Tällberg. En kortege av folkdräktsklädda inledde traditionen.

Att resa en midsommarstång är en central tradition under midsommarfirandet i Sverige. Stången, ofta dekorerad med blommor och löv, symboliserar sommarens ankomst. Under ceremonin samlas människor för att hjälpas åt att resa stången, följt av dans och sång runt den. Detta firande, som förkroppsligar gemenskap och glädje, är en viktig del av det svenska kulturarvet

Midsommardagen började med en promenad runt i vackra Tällberg, med sin traditionella svenska arkitektur med röda trähus och vackra trädgårdar, samt för sin natursköna utsikt över sjön Siljan och de omgivande landskapen.

Klockargården hantverksgård, är känt för sina små mysiga butiker med traditionellt och lokalt svenskt hantverk och konst.

Nittsjö

Ett par mil norr om Tällberg ligger Nittsjö. Vi beslutade att besöka Nittsjö keramik och äta lunch på Solgårdskrogen.

På Nittsjö keramiks hemsida kan man bl.a läsa om deras historik, följ länken om du vill läsa mer.

Nittsjö keramik är ett vårt lands äldsta hantverksföretag som även intar en topposition inom vår keramiska konstindustri.

Solgårdskrogen

Hembygdsgård och säsongsbetonad restaurang, som serverar mat baserad på lokala råvaror tillagade över öppen eld och kryddade med smaker inspirerade av parets resor. Råvarorna kommer från deras egna odlingar samt lokala bönder och från fiske i de lokala sjöarna. På dagens lunchmeny var det grillade högrevsburgare. Så goda och vi beställde till potatissallad och coleslaw. Allt serverades i gulliga korgar.

Den lantliga omgivningen där man intar sin lunch är en upplevelse i sig. Man sitter ute om vädret är som idag fint och soligt eller om man så föredrar inne i växthuset. Bredvid oss där vi satt gick två gulliga getter.

Sen var det dags för oss att åka tillbaka till Örebro men på vägen passerar vi Leksands knäcke, vi svängde in och köpte med deras goda knäckebröd hem. Här finns även en mängd andra delikatesser och fina souvenirer och presenter.

Liss Garden

Alldeles intill Leksands knäcke fanns en skylt som pekade mot ett trädgårdscafé. Eftersom vi var fikasugna bestämde vi oss för att stanna där och njuta av en god fika. Det är verkligen härligt att upptäcka något som är lite utöver det vanliga. Liss Garden visade sig vara en underbar trädgård med de mest fantastiska pioner jag någonsin sett, och till detta serverades gott kaffe och hembakat.

Vi tackar Tällberg och Dalarna för en otrolig Midsommarhelg fylld av roliga aktiviteter och vackra besöksmål.

Glad Midsommar önskar Sverigeturisten.

Mer av vad Sverige har att erbjuda

BlommorBoendeButikCaféHotellInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål
Västergötland

Nääs Fabriker

Nääs Fabriker i Lerums kommun, Västergötland, erbjuder sommaraktiviteter för alla åldrar, inklusive mat och glass i... Läs mer ›
IMG_0440
ButikKonstRestaurangUtflyktsmål
Dalarna

Tolvsbo värdshus

Tolvsbo värdshus är en pärla med en mångfald av upplevelser, från restaurang till konferenslokaler, hotell och... Läs mer ›
IMG_0557
BlommorCaféKeramikRestaurangUtflyktsmål
Dalarna

Midsommar i Tällberg

Tällberg är en liten by belägen i Dalarna, Sverige, känd för sin pittoreska miljö med traditionella... Läs mer ›
IMG_3489
MuseumUtflyktsmål
Dalarna

I Zorns fotspår

Gopsmor är en historisk plats där Anders Zorn skapade några av sina mest kända verk, inbäddad... Läs mer ›
IMG_5158
BoendeCaféGårdsbutikUtflyktsmål
Hälsingland

Stora Hälsingegårdars väg

Hälsingegårdarna ett UNESCOs världsarv. Vi åkte turistvägen - Stora Hälsingegårdars väg. Vilken vacker resa mellan Alfta... Läs mer ›
Screenshot-2024-06-06-at-10.09.32 AM
HotellRestaurangSpa
BohuslänVästergötland

Hotel Jacyz i Göteborg

Göteborg är en stad känd för sin kustskönhet och pulserande atmosfär. Mitt i hjärtat av denna... Läs mer ›
IMG_9168-scaled
CaféInredningRestaurangShoppingUtflyktsmål
Bohuslän

Upplev skärgårdsidyllen Öckerö i Göteborgs Skärgård

Öckerö denna pärla bland de svenska öarna bjuder på en unik skärgårdskänsla. Vi besökte Öckerö i... Läs mer ›
IMG_4480
HotellShoppingUtflyktsmål
Halland

Shoppingparadiset Gekås Ullared

Sverige är känt för sina pittoreska städer och natursköna platser, men för shoppingentusiaster är Gekås Ullared... Läs mer ›
IMG_3969