Ishotellet i Jukkasjärvi är en av Sveriges mest unika och fascinerande destinationer. Beläget i den lilla byn Jukkasjärvi, cirka 17 kilometer från Kiruna, lockar detta hotell besökare från hela världen som vill uppleva en natt i rum helt byggda av is och snö.

En dröm jag haft sedan länge är att besöka Ishotellet i Jukkasjärvi och nu fick jag den upplevelsen i present när jag fyllde jämt.
Vi flög från Arlanda till Kiruna och därifrån en kort tur i taxi till hotellet.
Vilken första dag vi hade på @ishotellet i Jukkasjärvi. Oroliga konstverk allt i is.





Vår första kväll åkte vi på Norrskens Safari med middag på scooter. Så mysigt och vi hade tur att det klarnade upp så vi fick se Norrskenet.



Vi sov vår första natt på ishotellet, -5 till -7 grader i ett isrum. Det blev en upplevelse, vi sov riktigt bra och det var mysigt att krypa ner i sovsäcken och dra upp dragkedjan och riktigt gosa in sig. Men kom ihåg att ha mun och näsa utanför sovsäcken annars blir det kondens som kyler och om du är kort, vik in sovsäcken längst ner så det inte blir ett tomt utrymme där som ska värmas upp. Det erfor jag.


❄️🇸🇪Möte med renar 🇸🇪❄️
Slädtur genom vacker natur och så kom solen fram ☀️ precis lagom till vår tur. Vi åkte till, ja vad kallas det?, renfarm? Hursomhelst så var det ett hägn med massor av fina renar som vi fick mata. Efter det fick vi köra rensläde, superkul. Dessa renar som drog oss var i träning för det, det tar några år innan de vänjer sig. Sen serverades lunch i kåtan och såklart på Samiskt vis över öppen eld. Souvas, renskav med lingonsylt i tunnbröd med varm lingondricka till. Gott! Guiden var en otrolig berättare om naturen, renar, kulturen och samerna.
En fantastisk upplevelse!




🥘På kvällen var vi på Vildmarkssupé🌲 vi var bara två par på denna delikata middagsupplevelse i vildmarken. Vi började med glögg, värmd i kaffepanna över öppen eld. Smakade gott av blåbär och lingon. Sen gick vi in i en uppvärmd stuga/kåta för middagen. Svampsoppa till förrätt, renfilé med ungnsrostad potatis, grönsaker och rödvinssås. Till dessert creme brulée med hjortron. Så gott. Trevliga samtal och livshistorier berättas under kvällen. Tänk vad vi får uppleva och vara med om samt att vi nu har ytterligare en fantastisk livsberättelse att berätta vidare, på en annan middag. Livet när det är som bäst 🙏




❄️ Ishotellet i Jukkasjärvi ❄️
Isbaren och hotellrummen
Vi höll på att missa att besöka Isbaren och alla isdesignade hotellrum. Denna hangarbyggnad hålls kyld och är öppen året om.
Jag är så fascinerad och imponerad över dessa skapelser, de är alla gjorda av människors händer och kreativitet. Allt är skapat av naturen och Torneälvens vatten, som blir till ett kretslopp ❄️ is 🙌 skapande 💧 smältvatten åter till älven 🥰





Kiruna & Torneträsk
Vi lämnade ishotellet efter en god frukost och tog taxi till flygplatsen där vi hämtade ut vår hyrbil.
Vi besökte det nya Kiruna och det gamla Kiruna.
Det som står på tur att flytta är den vackra kyrkan, ofattbart att det ens är möjligt, men tur att det är det, för den är så vacker.
Den stora järnmalmsgruvan ståtar majestätiskt, som en stor färja i formen, i horisonten.
Sen åkte vi vidare ut i den orörda naturen längs Torneträsk. Magiskt, vackert och vi hade turen att ha solen med oss, utom när vi kom till vår slutdestination för dagen, Björkliden hotell där vi åt lunch, då blev det helt tjockt av moln och snö. Men vi hann skymta den berömda Lapporten en stund iallafall.




En fantastisk resa i Lappland, det är något magiskt med landskapet och den orörda naturen. Hit vill jag tillbaka och då gärna på hösten när hela naturen sprakar i färger.